Not applicable

Workflow not starting automatically as System Account?

Jump to solution

Hello,

I am using a pre-workflow to move a document using Copy to SharePoint-Update Existing Item option from source library to target library after the pre-workflow does certain actions in source document library. Once the document moved to the target library, I want the main workflow in target library to be automatically started which is not happening as of now. This operation is by default happening through System Account.

However if under Copy to SharePoint Action, if I enter my own credentials under Override Credentials section, everything works fine but I am not sure if this is the right way of doing it. Before I go to this route, I want to make sure that it is the right and only way of doing it. I can't use my own credential as once password expires or account gets locked out for some reason, workflow will stop working so if this is the only way of doing it then I will have to find a non standard user id for which password never expires.

FYI-All workflows are already set to start when created and/or changed in addition to the option to start it manually.

I have already gone through following thread but all responses are code solutions.

https://community.nintex.com/thread/1808?q=Workflow%20not%20starting%20automatically%20as%20System%2...

+Mine is a no code solution so starting the workflow from code is not an option unless there is no other better way of doing it without code.

+I have already checked and Stsadm –o setproperty –pn  declarativeworkflowautostartonemailenabled –pv true  is already set to true.

Scenario: Source: Source Document Library Workflow: Pre-Workflow --> It will move the document from Source Document Library to Target Document Library

Target: Target Document Library Workflow: Main Workflow--> This should start automatically once any document is getting created or updated by Pre-Workflow Execution Policy: On Creation/Update of Document in Target Document Library

FYI-All this is in SharePoint 2010 and Nintex Workflow Enterprise Edition

Please share your thoughts and let me know what is the best way to move forward. Let me know if you need more info.

I am not sure what In a Place option is. I am unable to select any other option here...Please feel free to move this to other relevant group if needed and can help get an answer to this.

Thanks!

0 Kudos
Reply
8 Replies
janeyres
Nintex Newbie

Re: Workflow not starting automatically as System Account?

Jump to solution

Hi Rakesh Narayan Lal​,

You can create a workflow constant to store credentials and use that.

Go to Site Settings - Nintex Workflow - Manage workflow constants and create a new constant of type Credential, you can then select this in your Copy to SharePoint action by clicking the padlock icon.

Hope that helps.

Jan

Reply
Not applicable

Re: Workflow not starting automatically as System Account?

Jump to solution

Thanks Jan, you can even provide credentials directly using override credentials section but that's not the problem here. I want to make sure if someone could confirm that Nintex workflows does not run with System Account and if that's the case what are the possible ways to workaround it. I mentioned that putting my credentials in override section makes it work however we cannot use just any user's account. I will have to figure out an account with non-expiring password but even before all of this, I wanted to check if that is the right and only way to workaround this problem.

Reply
janeyres
Nintex Newbie

Re: Workflow not starting automatically as System Account?

Jump to solution

That's right, workflows don't run as system account, you'd need to create the credential constant as described with an account that has access but isn't a system account.

View solution in original post

Reply
Not applicable

Re: Workflow not starting automatically as System Account?

Jump to solution

Alright Thanks Jan for confirming that this is the right workaround.

0 Kudos
Reply
anashasan
Nintex Newbie

Re: Workflow not starting automatically as System Account?

Jump to solution

Hi Jan Eyres,

After adding the workflow constant, where I need to add this credentials to run workflow. Actually I will not be able to find copy to SharePoint option. I am little bit confused for that one. Could you please help me out.

Regards

Anas 

0 Kudos
Reply
chimac
Canvas Initiate

Re: Workflow not starting automatically as System Account?

Jump to solution

Version: Nintex Workflow 2013 (3.2.3.2)

In CA:
Nintex Workflow Management -> Global Settings

Enable action to : Allow "System Account" to trigger conditional workflows.

In your Workflow Settings under "Start when items are created", it must be set to Conditional for it to work.

Like it if it helps!

Reply
anashasan
Nintex Newbie

Re: Workflow not starting automatically as System Account?

Jump to solution

Hello Casey,

Thank you very much, this action is working fine.

Regards

Anas

0 Kudos
Reply
amrprovider
Nintex Observer

Re: Workflow not starting automatically as System Account?

Jump to solution

Worked successfully

0 Kudos
Reply