espradli
Process Pupil

Conditional Startup is not working

Jump to solution

I have a simple email notification that I need sent ONLY when the "status comments" field gets modified.

For some reason the start up condition is not working and the workflow runs whenever any field on the item is modified. I tried Not Equals and Not Equals (ignoring case) but the workflow still runs and does not look at the condition.

*I attached the list template and the workflow file below.

0 Kudos
Reply
10 Replies
cju
Automation Master
Automation Master

Re: Conditional Startup is not working

Jump to solution

Is your field a multiple lines of text column?

Reply
espradli
Process Pupil

Re: Conditional Startup is not working

Jump to solution

yes

Reply
cju
Automation Master
Automation Master

Re: Conditional Startup is not working

Jump to solution

Have you set the field "" to "Yes" in the configuration of this column?

0 Kudos
Reply
espradli
Process Pupil

Re: Conditional Startup is not working

Jump to solution

Yes and it's plain text. Should I make it rich text?

0 Kudos
Reply
cju
Automation Master
Automation Master

Re: Conditional Startup is not working

Jump to solution

I've tested in my environment and the workflow doesn't start only if I enter a comment which is exactly the same as the previous one. The workflow starts if I don't add any comments (as null is different from a not empty string).

I think that you should configure the following conditional start :

Start when items are modified and : Status Comments Is not empty

Hope this meets your needs

View solution in original post

Reply
Not applicable

Re: Conditional Startup is not working

Jump to solution

Another thing to consider:

I had a list with many workflows.  Once I exceeded a certain number of workflows, the conditional starts failed.  They continued to work until I updated a workflow that had a conditional start, but once I updated and saved it, the start failed.

Solution: not ideal but I created a workflow to run on all modifications, with "run if"s to start other workflows.

Not sure if you have a large number of workflows or not, but something to keep in mind.

Reply
carolpuissegur
Design Dabbler

Re: Conditional Startup is not working

Jump to solution

I've occasionally had issues with conditional startups, and what has been working for me is to add a 'pause' action at the beginning of the workflow (for 1 minute). I haven't had any issues since I started using it with conditional startups.

Reply
eherzfeld
Nintex Newbie

Re: Conditional Startup is not working

Jump to solution

Emily, I had a very similar situation earlier this week, except that my workflow kept running twice every time an item was updated, rather than just once. I spent hours trying to figure out why, until I realized the culprit was a multi-line text field with Appended Changes enabled (as Caroline Jung suggested). There may be a simpler way, but this is how I resolved it.

  • I created a column in my form called Comments Added Flag
  • I added a rule on the Comments field to set the flag to Yes if comments are entered
  • Back in my workflow, I changed the condition to be If Comments Flag = Yes
  • As the last step of the workflow, I reset the Comments Flag field to be empty

That stopped the workflow from running twice every time the comments field was modified.

Reply
Not applicable

Re: Conditional Startup is not working

Jump to solution

Hi I am finding that I have the same issue.  I have a simple workflow to generate a notification when a flag field condition is equal to yes. So I am unable to locate the start up settings.  I have sharepoint 2010 and I am using a nintex workflow.  I find the workflow settings but NOT start up settings.  Not successful in googling either.

0 Kudos
Reply